Gyakran ismételt kérdések

74

Gyakran ismételt kérdések


Nem túl rizikós az, hogy miután a SCRUm bevezetésre kerül cégemnél, mindenki úgy dolgozik ahogy ő gondolja?
A tapasztalatok  - sok és sokféle projekt alapján - azt mutatják, hogy ez nem így történik. Ennek az az oka, hogy a fejlesztő vagy a projektben résztvevő csapat egyszerű, mindenki által elsajátítható elveket követ és 30 nap alatt látható eredményeket produkál. A megosztott felelősség a Scrum Csapatot motiválttá teszi és arra inspirálja őket, hogy a megfelelő szabályokhoz, és bevált rutinokhoz igazodjanak.

A Scrum csak kisebb projektek esteén alkalmazható?
Nem! A módszertan úgymond felskáláhzható úgy, hogy több kisebb csapat egy nagyobb projekten dolgozik. Az ún. Scrum-ok Scrum-ja akár több száz programozót is magában foglalhat, őket több kisebb csoportba rendezve.

Hogyan kezdjem el?
Az első lépés az, hogy a meglévő csapatból valaki elvégzi az ún Scrum Master tanfolyamot. Cégünk is kínál ilyen tanfolyamot leendő ügyfelei részére. A másik lehetőség az, hogy egy ún. pilóta projektet indítanak az Ön cégénél, és a Scrum módszerta alkalmazásában már jártas – akár külső tanácsadó – mint a meglévő csapat vezetője, mentora megkezdi a gyakorlati oktatást, mint Scrum Master és product Owner.

Mi történik ha a projekt nem fejeződik be időben?
A Scrum módsszertan nem engedélyezi a meghatározott határidő csúsztatását. Ebben az esetben bizonyos feladatokat törölni kell, amennyiben a csapat előre dolgozott, úgy a  Product Owner további feladatokat ad a csapatnak.

A Sprintnek 30 naposnak kell lennie?
Nem feltétlenül, de a projekt során a sprineknek ugyanolyan hosszúságúaknak kell lenniüók. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a 30 napos vagyis kb. 1000 órás hatékony munkavégzés egy igen jó mérföldkövet jelent profi, összeszokott csapatok számára. Ez az időintervallum biztosítja a kényelmes munkavégzést és rugalmasságot egy projekt fejlesztése esetén.

Mi történt a projekt vezetőjével?
A Scrum-ban nincsenilyen titulus. A projekt menedzser  - vagyis aki az adminsiztrációs feladatok nagy részét végzi – a Scrum szerint a Product owner.  Ezt a feladatoat a Scrum Master is elláthatja.

A Scrum az csak egy módszertan vagy egy szoftver?
Egyáltalán nem! A módszertan a legkülönfélébb projektekhez használható, úgymint hírlap kiadás vagy akár orvosi  projektek.

Honnan száramzik a Scrum kifejezés?
A Scrum egy rögbi kifejezés, amely arra utal, hogy a csapatok vállvetve, közösen, csapatot formálva küzdenek a labda előrejuttatásáért. A Scrum kifejezést először Takeuchi és Nonaka használta egy híres, a „Harvard Business Review”-ban megjelent cikkéban, amelyben a Japánban lebonyolított legsikeresebb projekteket ezzel az assszociációval kötötték össze.